Prezentarea proiectului

Proiectul se conturează pe baza a 6 activități în ordinea de desfășurare: Sesiunea de workshop-uri are că scop creșterea nivelului de cunoștințe civice ale participanților, O zi în primărie urmărește punerea în aplicare a cunoștințelor din activitatea anterioară în contextul instituției publice locale, Implicare civică urmărește dezvoltarea spiritului civic prin activități de voluntariat la “firul ierbii”, Pavilionul Comunitar o să asigure mai multe momente de interacțiune între membrii comunității iar pentru a pune accent pe componenta de sustenabilitate toate informațiile din workshop-uri și activități o să fie scrise în “Manualul de implicare civică” care poate să fie folosit ca material de curs în diverse activități la școala din localitate și scoliile vecine și evenimentul de încheiere  v-a rezuma cele 12 luni de proiect, având ca scop o seara de relaxare și bună dispoziție.

 

Comunicat de presă – lansare

Înscrie-te la sesiunile de workshop-uri

În cadrul sesiunilor de worshop-uri tematice vom discuta despre ce înseamnă misiunea de cetățean, despre democrație, egalitate și liberate, despre modul în care funcționează instituțiile locale și cele de la nivel național, despre mass-media și fakenews. În cadrul acestor worshop-uri ne vom distra, vom învăța unii de la alții cum să rezolvăm diferite probleme de la nivel local, vom face jocuri de echipă și vom avea ocazia să cunoaștem diferiți invitați cu experiențe de viață legate de temele workshop-urilor.

– sesiunile de worshop-uri s-au încheiat, conteactează-ne la 0749556295 dacă dorești să te implici în proiect

 

 

Noutăți din cadrul proiectului

Update: 20 iulie 2021

Am început proiectul „Tinerii spun DA pentru Iara” finanțat prin programul Active Citizens Fund România -, castigat de Asociația Ecologica Valea Ariesului spus și Noi suntem IMPACT Iara. Implementarea proiectului a început in luna aprilie, prima activitate constând în înscrierea beneficiarilor în cadrul proiectului. Ne lăudam cu un număr de 35 de beneficiari direcți.

Că primă activitate fizică, beneficiarii au luat parte la o serie de workshopuri tematice despre ce înseamnă societatea civilă, ce înseamnă implicarea civică în calitate de cetățean în cadrul comunității. L-am avut că invitat în cadrul acestui workshop pe Ciprian Tehei, fost angajat al Fundației World Vision România care ne-a ajutat să înțelegem mai bine informația prin niște exemple contrete. De asemenea, am organizat workshopuri despre ce înseamnă democrație, libertate și egalitate, cum funcționează instituțiile statului. Totodată, am reușit să facem project management în care am surprins împreună cu participanții problemele cu care comunitatea din Iara se confruntă, iar ei au redactat o mapă. Am votat și ales 5 probleme principale, printre care lipsa unui magazin cu produse locale sau brand local, de unde se pot identifica câteva nevoi, cum ar fi, lipsa accesării de fonduri europene de către tineri. Dacă acest lucru s-ar întâmplă ar ajuta la creșterea economiei locale. S-a mai identificat problema pierderii datinilor și a tradițiilor iar tinerii au susținut că ar dori să facă niste festivaluri sau întâlniri asemenea șezătorilor în care să dea mai departe povești, obiceiuri din moși strămoși ajutați de bunici și străbunici, să prezinte portul popular local, muzica și atmosfera de odinioară, altfel spus, o transpunere în trecut. Totodată o echipă s-a gândit să pună in valoare zona frumoasă în care locuim și să facă o pagină de Facebook dedicată turismului local, cu poze, trasee și opțiuni de cazare în zonă.

Update: 3 octombrie 2021

In aceste zile de weekend am organizat 3 intalniri cu copiii de la Scoala Gimnaziala Iara in care am facut cinematograf in aer liber in Parcul Mare. Prin aceasta actiune am urmarit sa ii scoatem pe copii in aer liber, sa profite de zilele frumoase de toamna. Am urmarit impreuna filmul “Wonder” sau in traducere “Minunea” care abordeaza o tema foarte importanta pentru elevi: bulling-ul. Dupa terminalea filmului am discutat impreuna despre ce inseamna bulling-ul si cum putem sa il evitam.

Update: 05 august 2021

In urma discutiilor de la sedinta de Consiliu Local din luna iulie in care am prezentat o serie de nevoi identificate in comunitate din cadrul proiectului “Tinerii spun DA pentru Iara”, am ajuns la concluzia ca accentul trebuie pus pe copii. Impreuna cu o echipa tanara de consilieri si cu sprijinul Primăria Iara o sa refolosim parculetul de la gradinita (aceasta se afla in reabilitare) si il vom amplasa in curtea scolii din Fagetul Ierii. Toate componentele vor fi reconditionate (revopsite si lemnul uzat va fi inlocuit). Ne dorim sa finalizam lucrarea in urmatoarele saptamani.

Update: 23 august 2021

#oameni #de #valoare
Ieri am reusit sa finalizam parculetul pentru copiii din Fagetul Ierii, a fost o poveste care a conturat implicare, bunavointa si organizare. Primăria Iara si Consiliul Local Iara au donat vechiul parc pe care o mana de oameni harnici din sat l-a montat iar noi am reconditionat componentele prin vopsirea lor. Aceste este un rezultat indirect al proiectului “Tinerii spun DA pentru Iara” pe care il implimentam de cateva luni in comunitate.

Update: 3 octombrie 2021

Am lansat Manualul de implicare civică!

Acesta conține informații despre comunitatea noastră, despre misiunea de cetățean, despre modul în care instituțiile de la nivel național și local funcționează, despre drepturile și obligațiile elevilor și mai ales pașii pentru dezvoltarea de proiecte care să rezolve nevoi și probleme din comunitate sau de la școală.

Manualul este disponibil în format elecronic pe site-ul nostru… iar Biblioteca Școlii Iara va primi gratuit un număr de 150 de exemplare printate. Profesorii împreună cu elevii pot să folosească noțiunile teoretice ale manualului în activități extra-școlare. Elevii pot să identifice nevoi și probleme din școală iar împreună cu alți colegi, cu părinți sau profesori să le dezvolte și să le gasească soluții.

       Proiect derulat de:

Captură de ecran din 2021-06-01 la 00.29.02

Proiectul este derulat de Asociația Ecologică Valea Arieșului și beneficiază de o finanțare în valoare de 32.748,40 euro, prin programul Active Citizens Fund România, finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Conținutul acestui website nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a Granturilor SEE și Norvegiene 2014-2021; pentru mai multe informații accesați www.eeagrants.org. Informații despre Active Citizens Fund România sunt disponibile la www.activecitizensfund.ro.

 

 

Menu